Zoeken:

‘Digitaal is de toekomst’. Je leest het overal en zo’n beetje iedereen zegt het. Maar als jij die kleinere MKB’er of ZZP’er bent, die echt wel graag wat meer reclame wil maken en daar ook budget voor reserveert, waar maak je dan het meest effectief reclame? Online? Krant? Beide? Of via heel andere kanalen? 

Uit recent onderzoek is opnieuw gebleken dat dagbladen en nieuwssites zeer gewaardeerd worden als nieuwsbron. Lezers vertrouwen de informatie die zij in de krant of online op de nieuwssite van het (lokale) dag-, week- of nieuwsblad lezen dus het meest. Dat betekent ook, dat je daar zeker zou moeten adverteren. Daar word je namelijk gelezen en adverteer je in een omgeving die als betrouwbaar wordt ervaren. Wel zo prettig in tijden van fake news. 

Bron: MMA

Geïnteresseerd publiek
Uit een ander onderzoek bleek, dat je meer effectiviteit genereert als jouw campagne op meerdere platforms zichtbaar is; dit geeft jouw uitingen een uplift. Feitelijk blijkt uit beide onderzoeken dus dat zowel print (de krant) als online (nieuwssites) als meest betrouwbaar worden gezien en goed worden gelezen als het over nieuws gaat. Vertalen we dat naar adverteren, dan betekent dat, dat de combinatie van beide mediums het meeste oplevert. Ook omdat jouw boodschap door een geïnteresseerd publiek wordt gezien. 

Wie is de doelgroep? 
Digitaal adverteren kan op veel verschillende manieren, elk met een ander doel en uitwerking. Tijdens de volgende blogpost gaan we dieper op al die verschillende online adds in. De truc zit hem in wat je waar doet. Bijvoorbeeld: online zet je jouw plannen en/ of acties in het zonnetje, print leent zich daarna uitstekend voor het pitchen van jouw acties; een lezersactie, winactie of kortingsactie bijvoorbeeld (call to action). Maar andersom kan ook; dit is afhankelijk van je concrete doelstellingen. 

Tot slot is het goed om een beeld te hebben van jouw doelgroep. Verschillende leeftijdsgroepen bijvoorbeeld hebben ander mediagedrag. Wie is jouw doelgroep en welke achtergrond heeft zij/ hij? Waar begeeft jouw doelgroep zich gedurende de dag? ‘s Ochtends in de krant, ’s middags online, ’s avonds voor de TV, etc.  

Dennis Landman is Industry Consultant bij Mediahuis Nederland. Hij denkt met grote bedrijven uit de reisbranche mee over allerhande mediacampagnes. Dennis is al heel lang actief als marketingprofessional. Hij heeft makkelijk toepasbare tips voor de mkb’er/zzp‘er met weinig tot geen ervaring op het gebied van marketing.

Dit zijn de 7 tips van Dennis die jou als MKB’er nét even een zetje in de juiste (en betaalbare) marketingrichting kunnen geven.

1. ALS IK DE KLANT ZOU ZIJN VAN MIJN BEDRIJF

Denk niet in print óf digitaal. Oftewel: ga niet af op jouw eigen persoonlijke voorkeur. Ben jij iemand bent die ’s middags uit het werk de krant pakt voor het nieuws van die dag? Of gooi je de voetjes op tafel en lees je het nieuws op je telefoon of tablet.

Jouw klant is niet per se als jij. Stel jezelf regelmatig de vraag: wat zou ik waar willen lezen of doen als ik mijn klant was?

2. IN DE COMBI
Het levert zoveel op, dat we er een seperate tip van maken: zoek de combinatie in print en online. Er zijn een aantal zekerheden in het leven en één daarvan is dat het nieuws er altijd is én nieuws altijd blijft.

Een combinatie van bijvoorbeeld een Native Ad op de homepage van een dagblad uit jouw regio in combinatie met een lezersactie in de printversie van datzelfde dagblad, maakt dat je én verschillende doelgroepen bereikt én herhaling creëert bij de lezers die van beide mediums gebruik maken.

3. NIEUWS UMFELD
Waar ben je naar op zoek? Adverteren in het nieuwsumfeld is een goede aanvulling op bestaande online advertenties. Dennis spreekt regelmatig klanten die puur en alleen kiezen voor advertenties op Google en Facebook. Dat werkt over het algemeen prima. Maar wees ook eens bereid om de stap te nemen en verder te kijken naar de mogelijkheden op bijvoorbeeld nieuwswebsites. Op deze sites spelen wij in op de behoefte van onze lezers en inspireren op veel verschillende fronten.

4. TRIAL AND ERROR
Soms werken dingen ook gewoon niet. Helemaal prima natuurlijk. Trial and error, en weer door. Dat is het mooie van het digitale domein: het internet vormt een onuitputtelijke toolbox om dingen uit te proberen.

En uiteindelijk wil je maar een paar dingen weten. Of eigenlijk twee: wat doet mijn uiting en wat levert het op? Het antwoord op die vragen is nog zo’n waardevol voordeel van het digitale domein: data. Tegenwoordig kan alles online worden gemeten; hoeveel lezers een uiting genereert, hoe lang deze lezers lezen en of er wordt ingegaan op een call to action.

Dan kun je dus na drie dagen concluderen: ‘doet niks’. Denk een paar dagen na over andere uitingen en ga volgende week gewoon weer verder.

5. VOOR DE VORM

Vormgeving is heel belangrijk. Kies voor kleuren en lettertypes die passen bij jouw bedrijf en wees daar consequent in. Daarmee genereer je herkenbaarheid. En dat hoeft echt niet een fortuin te kosten. We schreven al eerder een blogpost over een professionele uitstraling voor jouw bedrijf met bruikbare tips die je heel gemakkelijk zelf kunt toepassen.

6. BABYSTEPS
Neem kleine stappen, zeker met een klein budget. Marketing is geen exacte wetenschap. Als jouw advertentie of campagne niet het gewenste resultaat heeft, kom je de klap makkelijker te boven als je een (financieel) kleine stap hebt genomen.

7. SAMEN LEREN
Leer van andere campagnes op creatief gebied. Welke uitingen maken andere bedrijven voor online, en welke voor print? Wat vind ik daarvan? En wat vind mijn klant? Leer ook hier weer van jezelf én van je klant!

Wil je aan de slag met deze tips, direct jouw advertentiecampagne starten of wil je eerst nog wat meer weten? Onze adviseurs staan voor je klaar! Neem contact met ons op via het contactformulier »

Redactie: Marike van der Molen