Zoeken:

In tien dagen tijd is er 392.335 euro gedoneerd voor hulp aan mensen in Oekraïne. Met het geld willen wij, in samenwerking met andere organisaties, op verschillende manieren hulp bieden.

,,We zijn overdonderd, ik kan het niet anders uitdrukken”, zegt Evert van Dijk, directeur Journalistiek bij Mediahuis Noord – de uitgever van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. ,,Dit hadden we nooit kunnen bevroeden. De bereidheid van mensen in het Noorden om te helpen met geld en goederen is enorm gebleken.”

Uitgangspunt bij de besteding van het geld is dat zoveel mogelijk mensen geholpen worden.

Met de stichting OpenDoorUkraine.NL wordt een beschadigd appartementencomplex uitgezocht dat hersteld kan worden met het geld dat bijeen is gebracht. Ook wordt er gezocht naar een passende grote generator voor bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Voor de actie startte, werden er al gesprekken gevoerd met organisaties en vrijwilligers hier en in Oekraïne over welke hulp het meest gewenst is. Daarbij werd gehoopt op een opbrengst van honderdduizend euro.

Zorgvuldigheid
Omdat er veel meer geld is gedoneerd, kan er veel meer gedaan worden. Maar dat vraagt wel enige tijd: een zorgvuldige besteding van het geld staat voorop zodat zoveel mogelijk mensen kunnen worden geholpen of ondersteund.

,,Er is zoveel meer gedoneerd dan we konden vermoeden. Het is nu zaak om dit goed en verantwoord te besteden en dat vraagt overleg met mensen en organisaties die kennis en ervaring hebben met projecten in Oekraïne. Of het nou gaat om het herstel van woningen of het aanschaffen van grote generatoren of andere hulp. Het is onze verantwoordelijkheid naar alle mensen die hebben bijgedragen om dit goed en zorgvuldig te doen”, zegt Van Dijk.

Naast de doneeractie, is er afgelopen donderdag in Leeuwarden, Groningen en Emmen een inzamelingsactie voor voeding, hulpgoederen en kleding georganiseerd. In zes uur tijd werden negen containers gevuld die de komende maand op transport naar Oekraïne gaan. Met het transport klaar maken van de inhoud is al begonnen.

Bron: dvhn.nl en lc.nl