Zoeken:

Eindstand Oekraïne-actie: lezers doneren 638.386 euro. ‘Dit overtreft onze stoutste verwachtingen’

De lezers van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden hebben samen 638.386 euro gedoneerd om mensen in Oekraïne te helpen. De actie liep van 23 december tot en met oudejaarsavond.

,,Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. We zijn onder de indruk van de betrokkenheid van onze lezers met Oekraïne. We hebben meer dan achtduizend donaties ontvangen, met dit enorme bedrag als resultaat.” Aldus Evert van Dijk, directeur Journalistiek van Mediahuis Noord.

,,Thank you for your support”, laat Michael Drapohuz, kapelaan in het Oekraïense leger, weten vanuit de zuidelijke provincie Kherson. Lyudmila Persin uit Irpin – een vrijwilligster waarmee wordt samengewerkt – bedankt alle donateurs. Net als Ruslan en Oksana Muts, twee andere vrijwilligers met wie het afgelopen jaar verschillende projecten werden uitgevoerd.

Actie in cijfers

De actie begon dit jaar op zaterdag 23 december en duurde tot en met 31 december. Dat zijn exact 216 uren. Dat betekent dat er gedurende deze negen dagen ieder uur 2995,49 euro is gestort. In totaal doneerden 9050 lezers een bijdrage op de donatiesite of de bankrekening van de stichting Hulpfonds DvhN, FrD en LC. Het gemiddelde bedrag dat gedoneerd werd is 70,53 euro.

Op de donatiesite kwam 267.201 euro binnen, op de bankrekening van de stichting 371.185 euro.

In 2022 kwamen de kranten van Mediahuis Noord voor het eerst in actie voor Oekraïne: toen werd een bedrag van 392.550 euro opgehaald. Bijeengebracht door 5449 lezers die geld gaven. Het gemiddelde bedrag was toen 72 euro per donatie.

Bron: dvhn.nl en lc.nl